Categorieën

Oma heeft me 10 gouden regels voor het omgaan met geld geleerd: nu is mijn portemonnee nooit leeg

We beginnen de wijsheid van de ouderen alleen te begrijpen als we zelf volwassen worden. En zo gebeurde het met het advies van mijn oma. Deze aanbevelingen van mijn grootmoeder hadden betrekking op financiën, zelfs in die dagen dat ik niet aan werk dacht en helemaal geen geld had. Maar ik herinnerde me het advies goed, omdat ze vaak werden herhaald. En nu ben ik klaar om ze met de lezer te delen.

Geen behoefte aan overbesteding

Ik zou oma niet hebzuchtig noemen, maar ze was zeker heel rationeel in haar uitgaven. En categorisch bezwaar gemaakt tegen het weggooien van geld. Natuurlijk volg ik deze regel niet zo ijverig, maar hoe dan ook, nee, nee, maar ik zal mezelf de vraag stellen: heb ik dit of dat ding nodig? Soms helpt het.

Je moet tegelijkertijd rekeningen betalen.

Een dergelijke benadering, geloofde de oma, disciplineert de geest en geest. Bovendien helpt het om niet te vergeten of de persoon deze maand de rekeningen heeft betaald of niet. Kortom, de hele wagen profiteert. Ik gebruik ook deze regel. Het is niet moeilijk om te observeren.

Grootmoeder bewaarde liever contant geld op één plek

Ja, iemand denkt misschien dat dit gevaarlijk is, maar mijn oma moest dit weten. Ze bewaarde alles op één plek, maar niemand wist welke. Dus als u besluit een cache te maken, vergeet dan niet waar deze zich bevindt. Maar de plaats moet betrouwbaar zijn.

Niet lenen

Nu is het met creditcards vrij eenvoudig om van een bank te lenen, om niet te knoeien met veranderende menselijke gemoedstoestanden. Maar mijn oma was een vuursteen - ze leende van niemand en nooit. Of nam het, maar ik weet het niet.

Je kunt niet met geld gooien

Als je je voorstelt dat geld een substantie en een levend wezen is, dan zijn ze natuurlijk beledigd als ze op deze manier worden behandeld. Er kan geen geld worden weggegooid. Zelfs een kleinigheid kan altijd aan iets worden aangepast, bijvoorbeeld om kauwgom te kopen.

“Easy come, easy go”

En dit wil niet zeggen dat mijn grootmoeder een lichte aanleg had en het heel erg verprutste, maar het gebeurde gewoon dat gemakkelijk geld niet lang bleef hangen. Of ze dacht dat ze niet lang zouden blijven. Ik bleef dit bij thee herhalen totdat ik zei: "Ja, bah, ik begrijp het, laten we van onderwerp veranderen, terwijl ik geen geld heb." Waarop ze me antwoordde: "Herinner je je voor de toekomst!"

Oneerlijk verdiend geld brengt ongeluk

Oma was een ouderwetse man, dus we zullen haar niet strikt beoordelen. Natuurlijk is zo'n morele imperatief ooit correct georiënteerde jonge mensen, dat ben ik. Hoe uitvoerbaar dergelijke overtuigingen zijn in de moderne wereld, laat de lezer zelf beslissen.

Geld als een geschenk

Hier had de oma twee overtuigingen: ten eerste geven ze alleen geld aan die mensen die ze echt nodig hebben; ten tweede wordt geen geld gegeven voor verjaardagen. Waarschijnlijk omdat degenen die geld hebben voor verjaardagen geen geld nodig hebben. Ze vermeed mijn directe vraag echter met nobele stilte.

liefdadigheid

Oma overwoog roekeloosheid om geld te geven aan armen en zieken, als de persoon zelf dat nodig heeft. Een persoon berooft zo iets belangrijks van zijn familie.

Moderatie is de eerste regel

Het is niet nodig om betrokken te raken bij geld en er te veel op te vertrouwen, maar tegelijkertijd tolereert geld geen overdreven frivole houding ten opzichte van zichzelf.


Voeg een reactie toe
×
×
Weet je zeker dat je de reactie wilt verwijderen?
Verwijder
×
Reden voor klacht

bedrijf

Succesverhalen

uitrusting